Pulsure og pulsmålere

Pulsur, pulsmåler, pulsbælte, sportsur, løbeur, træningsur – et pulsur har mange navne. Her vælger vi at kalde det et pulsur, da det er den mest brugte betegnelse. Men hvad kan du bruge et pulsur til? Måske har du allerede trænet længe, måske er du lige begyndt eller det kan være, at du er ved at tage tilløb til at komme igang.

Uanset hvor du er i din træning, kan et pulsur hjælpe dig med at optimere og fintune din træning, så du opnår de resultater, du drømmer om. Måske har du et ønske om at kunne løbe endnu hurtigere eller længere eller få din puls endnu højere op. Måske vil du gerne tabe nogle kilo, eller måske går du op i at have fuldstændig styr på din krop og den data, du kan trække ud af den. Det, og meget andet, kan du bruge et pulsur til.

Hvem kan bruge et pulsur?

Pulsure kan bruges af alle. Kvinder, mænd og endda børn kan bruge et pulsur. Slanke og overvægtige, unge og gamle, alle mennesker med en aktiv livsstil kan have glæde af at bruge et pulsur, hvis man har et ønske om at forbedre sin træning eller følge med i, hvordan kroppen arbejder.

Du kan også bruge pulsuret til at skaffe dig vigtige oplysninger om dine søvnmønstre, som i sidste ende kan have en stor betydning for din livskvalitet, da søvnen er det tidspunkt, hvor vores krop og sind lades op og små, men vigtige, reparationer i kroppen foretages. Utallige studier har påvist, hvor vigtig en god og rigelig søvn er for vores velbefindende og for, hvordan vores hjerne fortsætter med at fungere optimalt hele livet igennem.

Hvad kan et pulsur?

Et pulsur er et stykke avanceret computerteknologi, som kan måle på en mængde forskelige parametre som distance, højdemeter, hastighed, kalorieforbrug, hjerterytme, søvn, antal skridt og naturligvis din puls.

Du kan dermed bruge pulsuret til mange forskellige træningsformer, blandt andet cykling/spinning, løb, sjipning, styrketræning, svømning og paddle som de senere år er blevet utroligt populær også i Danmark. Du kan bruge dit pulsur alle steder, uanset om du træner hjemme i stuen, ude i skoven, i din kajak eller i træningscentret. Du kan vælge at anskue dit pulsur som din personlige træner, der fortæller dig, hvor godt du gør det, så du får et billede af, hvor du med fordel kan sætte ind for at forbedre din præstation og yde endnu mere.

Et pulsur giver dig mulighed for effektivt at træne i intervaller og pulszoner, hvilket kan være en stor fordel for dig som ønsker at forbedre din kondition og f.eks. løbedistance.

Hvilket pulsur skal jeg vælge?

Pulsure findes med mange funktioner, fra de helt simple modeller, der blot måler det mest nødvendige som puls, distance m.m. til de meget avancerede som herudover kan administrere dit personlige løbeprogram og give dig alarmer.

Nogle pulsure er vandtætte, og du kan dermed også trygt hoppe i svømmebassinet eller måske bølgerne, hvis du har lyst til at prøve kræfter med havsvømning. Hvilket pulsur du skal vælge afhænger af, hvilke parametre, du er interesseret i at måle på, og hvor fokuseret du er på optimering af dine præstationer.

Det kan også være nyttigt at overveje, om du har brug for et analog pulsur eller et digitalt. Dyrker du meget holdsport anbefales det generelt at vælge et digitalt, men dyrker du vandsport, bør du vælge et analog, da kun dette kan sende data under vand.

Pulsure som brystbælte

Det typiske pulsur er fremstillet i silikone og bæres på håndleddet som et helt almindeligt ur. Et pulsur kan dog også være udformet som et bælte, der spændes rundt om brystet og lukkes med stropper.

På mange modeller har bæltet en elastikindsats for højere komfort. Bæltet registrerer hjerteslagets muskelspændinger direkte på brystkassen og sender de modtagne data til modtagerenheden. Modtagerenheden vil typisk være din smartphone men kan også være f.eks. din computer.

Med et brystbælte får du en mere præcis måling, da pulsuret på håndleddet er mere følsomt overfor rystelser og spændinger i håndleddet, som kan forstyrre målingen vedr. f.eks. mountainbiking.

For mange mennesker er det dog tiltrækkeligt med et pulsur, der måler pulsen direkte på håndleddet, og måske vil du opleve, at følelsen af frihed ved ikke at have et bælte rundt om brystet opvejer de små unøjagtigheder, som udgør forskellen i målingen mellem de to typer af pulsure.

Mærker og priser indenfor pulsure

Som nævnt findes der mange typer af pulsure og ligeledes også en mængde forskellige producenter.

Blandt de mest populære mærker kan nævnes Garmin, Sigma og Polar. Prisen på et pulsur spænder fra få hundrede kroner. for de mere enkle modeller til 2.000-3.000 kr. for de avancerede.

Med andre ord er der noget for alle, uanset om du er hyggeløber, der synes, det er sjovt at følge med i dine fremskridt, eller du er hardcore triatlet der træner målrettet mod din næste ironman.

Skriv en kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret.

Scroll til toppen