Motionscykel
Er det ved at være tid til at komme i form? For mange kan det være ekstremt hårdt at komme i gang, og det kan være svært at holde motivationen oppe derefter. Netop derfor er det vigtigt at finde en træningsform, som du rent faktisk kan lide, så du kan holde din træning kørende. Her kan en motionscykel måske være svaret.
Fordelene ved at træne på motionscykel
Der er mange fordele ved at vælge motionscyklen, når man skal træne. Den er både nem, sikker og let at komme i gang med. Den er effektiv til kredsløbstræning, også kaldet cardiotræning. Man kan vælge at træne på mange forskellige måder, det er op til en selv hvad man foretrækker og hvilke resultater, men gerne vil se. Desuden bevæger man ikke overkroppen særlig meget, hvilket ofte gør, at man har mulighed for at se på en skærm, mens man træner. Dette benytter nogle ved at tage en tablet med, når de skal træne, hvor på de kan se serier eller film.
Motionscyklen er et oplagt valg for begyndere, da det er meget svært at gøre noget forkert. Stort set alle kan cykle, så det er bare et spørgsmål om at komme i gang. Den er også et godt valg for overvægtige eller andre, der har brug for minimal belastning på led og sener. Da træning på en motionscykel heller ikke er en vægtbærende aktivitet, er det også et oplagt valg som aflastning til folk med løbeskaber, eller folk som er i gang med genoptræning. Det er desuden både nemt at bruge den til at opnå en jævnt fedtforbrændende puls, samt en højere intensitet, hvis man gerne vil arbejde mod at komme i bedre form.
Man kan let tilpasse træningen på en motionscykel efter de mål, man har. Det er let at kontrollere sit tempo og holde øje med sine forbedringer. Man kan følge et program og lave intervaltræning ved at ændre på hastighed og belastning. På denne måde kan man også let udfordre sig selv og gøre træningen mere varierende og interessant.
Sidst men ikke mindst er der den fordel, at motionscykler er indendørs, og det kan for mange være en god løsning, da man slipper for at skulle ud i koldt og vådt vejr.
Husk at udfordre dig selv på din motionscykel
Motionscyklen har de ulemper, at den ikke nødvendigvis er god til at presse folk. Den lægger ikke helt op til, at man skal op på et højt niveau, medmindre man går til spinning fx. Mange kommer derfor let til at sidde og hygge sig, i stedet for at få presset sig selv. Det er selvfølgelig stadig bedre end slet ikke at bevæge sig, og det vil klart være en god løsning for mange. Ligesom de fleste andre former for kredsløbstræning, er det en meget ensformig træningsform, og man kan derfor være fristet til at stoppe efter kort tid. Men her er det vigtigt at man går ind og presser sig selv, og måske lige skruer og for intensiteten eller prøver et nyt program.
Det er altså vigtigt, at man er indstillet på at presse sig selv, hvis man vælger at træne på en motionscykel. Ligesom andre cardio-maskiner kommer det til at være hårdt, hvis man gerne vil have resultater. Men ligeså snart man begynder at kunne mærke forskel på kroppen, så bliver man glad for sin cykel.
Selvom det er en fordel for led og sener, at motionscyklen ikke er vægtbærende, er dette dog en ulempe i forhold til at styrke knoglerne. Det er derfor en god idé at supplere med andre former for træning, hvis man altså ikke har skader og har brug for aflastning.
Overkroppen er tæt på at være passiv og bliver derfor ikke trænet eller udnyttet i at få pulsen op. Derfor kan det være mere effektivt at løbe eller bruge en crosstrainer, hvis man også vil have gang i overkroppen.
Kom godt i gang
Det er vigtigt at bruge en motionscykel rigtigt, hvis man gerne vil lave effektiv træning og få mest ud af den tid, man har sat af til at træne. Sørg for at indstille cyklen korrekt inden du går i gang. Så undgår du at belaste din krop unødvendigt. Sadlen skal være i en højde, så dine knæ stadig er let bøjede når du træder helt ned på en pedal. For lav saddelhøjde er hårdt for knæene, da de bliver for bøjede, mens en for høj højde tvinger dig til at overstrække dine knæ. Sørg for at bruge stropperne på pedalerne, da du så både kan trække pedalerne op med din fod og derved får brugt dine muskler mest muligt.
Det er vigtigt, at du holder øje med, at du sidder rigtigt, når du træner. Dine knæ skal pege lige frem i samme retning som dine tæer, så du undgår vridninger i knæene. Din overkrop skal være forholdsvist afslappet, så pas på du ikke kommer til at sidde og spænde. Ryggen skal naturligvis bøje naturligt, men ellers holdes relativt ret, og nakke og hoved skal være i forlængelse af ryggen. Lad være med at spænde i arme og skuldre, og sørg for at holde armene lige, uden at albuerne stikker ud. Undgå dog at overstrække dine arme, så de bliver stive.
Få mest ud af din træning
For at undgå, at træningen på motionscyklen bliver kedelig, kan man gøre forskellige ting. Man kan for eksempel vælge at træne effektivt, så man undgår at skulle sidde på cyklen i en evighed. Det kræver, at man er villig til at få pulsen højt op, blive forpustet og komme til at svede. Det kan være hårdt mens man gør det, men man vil for det meste opleve, at man kommer i god form og får forbrændt flere kalorier på kortere tid. Den hårde træning gør det også ofte nemmere at falde i søvn og få en god og effektiv søvn.
En anden måde at gøre træningen bedre på, er at følge et program. Som nævnt før kan intervaltræning være med til at forbedre både din egen opfattelse af din træning, men også de resultater, du opnår gennem din træning. Ved at følge et program, der gør træningen mere afvekslende, når du ikke at kede dig, og du oplever, at din krop bliver presset på en ny måde. Det er her du kommer til at kunne se resultater.