Plantebaseret kost
|

Plantebaseret kost

Flere og flere begynder at spise plantebaseret i dagligdagen, og man kan efterhånden finde mange nye vegetariske produkter i supermarkederne. Hvorfor er der så mange der vælger at skifte til denne kost, og hvad indebærer den egentlig? Bliv klogere på den nye plantebølge, og find ud af, om den er noget for dig.

Hvad er en plantebaseret kost?

Mange tror fejlagtigt, at en plantebaseret kost er det samme som en vegansk kost. De to kan overlappe, og rigtigt nok er alle plantebaserede fødevarer er også veganske. Men alt, der er vegansk, er ikke nødvendigvis plantebaseret. En plantebasereret kost indebærer at man kun spiser fødevarer, der består af hele planter, som er bearbejdet så lidt som muligt. Det vil sige planter i deres naturlige form. Som veganer kan man til gengæld spise mange ting, som ikke indeholder dyreprodukter, men som er blevet forarbejdet og på mange måder er mere unaturlige. Det inkluderer for eksempel køderstatningsprodukter, sukker, brød og juice. Disse ting kan ikke indgå i en plantebaseret kost.  

Hvis man gerne vil spise plantebaseret, kan man spise fødevarer som nødder, kerner, ris, frugt, grøntsager, bær og bælgfrugter.  

Fordele ved en plantebaseret kost 

Der kan være mange grunde til, at man vælger at spise plantebaseret. Nogle gør det for dyrene, miljøet eller for deres helbreds skyld. Det kan også være en kombination af alle tre, eller noget helt fjerde. Der er uden tvivl mange gode grunde, og det er op til en selv, om disse er nogle, man har lyst til at følge. 

Der er ingen tvivl om, at det er sundt at spise mange grøntsager og færre forarbejdede madvarer. Der er flere studier der har vist, at vi spiser for lidt frugt og grønt i vores hverdag. En plantebaseret kost med masser af fuldkorn, frugt, grønt, nødder og bælgfrugter sikrer dig en masse vegetabilske fedtstoffer og fibre. Dette er rigtig godt for dit kolesteroltal, dit blodtryk og din generelle hjertesundhed, og du sænker derved også risikoen for hjerte-kar-sygdomme. 

Sådan kommer du i gang 

Mange, der overvejer at spise vegetarisk, vegansk eller plantebaseret kan måske være lidt tøvende, da de er bekymrede for ikke at få nok protein. Heldigvis behøver det ikke at være et problem, da man også sagtens kan få proteiner fra planteriget. Fordelen ved de plantebaserede proteiner er desuden at de er lette for vores krop at optage, da den bedre kan genkende planteføde end kød. Blandt de bedste planter med højt proteinindhold finder man grønne ærter, linser, kikærter, gærflager, quinoa, mandler, chiafrø, græskarkerner og havre. Hvis man sørger for at få disse fødevarer inkluderet i sin diæt, behøver man ikke at være bekymret for at mangle protein.  

Det kan godt virke uoverskueligt at skulle spise plantebaseret i sin hverdag, og for nogle er det lettere at lave en blød overgang. Man kan vænne sig til langsomt at skille animalske produkter fra, og løbende gå over til mere og mere naturlige produkter. Lige meget hvad, er det altid sundere at spise flere grøntsager, så selvom man ikke spiser 100% plantebaseret, kan man stadig opleve masser af fordele ved at skære ned på de for arbejdede fødevarer. 

Sørg for at planlægge dine måltider og undgå at stå i en situation, hvor du ikke har råvarerne til at spise plantebaseret. Find en masse lækre opskrifter, så du glæder dig mindst lige så meget til at spise din plantebaserede ret, som hvis det var en af dine gamle livretter. Tag udgangspunkt i de sunde, proteinrige råvarer og prøv at opbygge dine måltider omkring dem. Og lad være med at få dårlig samvittighed, hvis du fejler i starten. Det vigtigste er, at du generelt lever med en langt sundere kost, hvilket kommer til at hjælpe dit helbred på sigt.

Mere viden...

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *