|

Antiinflammatorisk kost

Den antiinflammatoriske kost har en liste af fordele, der kan mærkes både fysisk og psykisk. Hold dig sund og rask ved at gå efter de rette råvarer og skær de forkerte ud af din diæt. Det kan måske virke uoverskueligt, men her kan du læse dig klogere, og få et overblik over do’s and don’t’s, når det kommer til at spise antiinflammatorisk kost.

Hvad er antiinflammatorisk kost? 

Det kan være det er noget, du har hørt om flere gange, men faktisk ikke helt ved, hvad er. Du ved det er sundt for dit helbred, men hvorfor? At spise antiinflammatorisk er en rigtig god idé, da det både kan forlænge dit liv og beskytte dig mod ting som kræft, blodpropper, demens, diabetes og depression. Det har altså både en effekt på dit fysiske og mentale helbred.  

Inflammation betyder i virkeligheden betændelse, og det vil altså sige, at hvis noget er antiinflammatorisk, så er det noget, det dæmper en betændelse. Betændelser starter ofte i vores tarme netop på grund af den kost, vi spiser til hverdag. Fra tarmene kan denne betændelse så sprede sig gennem vores blod til resten af kroppen. Det giver altså god mening, at det er kosten, man skal tage udgangspunkt i, for at hindre disse udviklinger. 

Antiinflammatorisk kost kan også især hjælpe mod livstilssygdomme og lidelser som leddegigt, slidgigt, overbelastningsskader, kredsløbssygdomme, psoriasis og sklerose. Den antiinflammatoriske kost er ikke en garanteret løsning på alle problemer, og det varierer, hvor stor en effekt den har alt efter lidelsen og personen. Men det er et rigtig godt sted at starte.  

Fordele ved antiinflammatorisk kost

Som nævnt, har en antiinflammatorisk kost masser af vigtige fordele. Man nedsætter risikoen for mange af de førnævnte sygdomme, samt symptomerne på mange lidelser, og man kan ende med at forlænge sit liv med mange år. Men en anden fordel ved kosten er også, at det slet ikke betyder, at du behøver at spise kedeligt. Faktisk er både chokolade og rødvin – dog i mindre mængder – begge på den antiinflammatoriske liste.  

Den antiinflammatoriske kost er ikke en slankekur, og det er derfor ikke vægttab, der skal være din motivation for at spise antiinflammatorisk. Men den er som udgangspunkt ikke fedende, og den kommer højst sandsynligt ikke til at have en dårlig effekt på din vægt. Men der er en lang liste af andre fordele, der gør kosten værd at vælge. 

Lækker mad uden at gå på kompromis

Der er heldigvis masser af mad, man gerne må spise, når man vil spise en antiinflammatorisk kost. Der er gode muligheder for at lave lækre retter, uden at man behøver at føle, at man går på kompromis med smagen.  

Det er vigtigt at sætte sig ind i, hvilke ting, der er bedst at spise for at undgå inflammation. På denne måde kan man komme godt i gang med at planlægge sin nye, sunde livsstil.  

Det er vigtigt at prioritere grøntsagerne højt og spise så mange som muligt om dagen. Dette gælder især gulerødder, tomat, avokado og kål af alle former, som er rigtig gode for en antiinflammatorisk kost.  Sørg desuden for at få nok omega-3 fedtsyrer, ved at spise mindst 100 g fed fisk dagligt. Her kan man vælge imellem for eksempel sild, laks eller makrel. Det er dog også muligt at erstatte fisken ved at tage et tilskud af omega-3 fedtsyrer i stedet. Fedtsyren kan også findes i mindre mængder i hampefrø, valnødder og hørfrø. Det er også en rigtig god idé at gå efter fuldkornsprodukter og spise masser af bær. 

Blandt de allerbedste madvarer, når man vil spise antiinflammatorisk, finder man fisk, kål, bær og nødder, så det er bare med at få disse madvarer inkluderet i sin daglige madlavning.  

Dette skal holde dig fra

Selvom der er mange ting, der måske giver sig selv på listen over ting, man skal undgå, er der stadig ting, der måske kan virke overraskende. Og selvom det er rigtig godt at finde ud af, hvad der er bedst at spise, er det mindst lige så vigtigt at lære at undgå de ting, der netop skaber inflammation. Det er jo disse ting, der starter problemerne. 

Sukker i visse varer som sodavand, saftevand, morgenmadsprodukter, slik og kager bør man gå en stor bue udenom. Det samme gælder raffineret mel som durumhvede, hvedemel og sigtemel. Disse giver et forhøjet blodsukker, hvilket skaber inflammation. Desuden bør man også undgå forarbejdet mad, da dette har et højt indhold af usundt fedt, sukker og nitrit, og kan føre til forhøjet kolesterol og inflammation. Dette inkluderer varer som pålægssalater, kødpålæg, færdigretter osv. Derudover er det nok ikke nogen overraskelse, at fastfood også skal skæres ud af ens kost, hvis man vil leve et sundt liv. Og sidst, men ikke mindst, skal man holde sig fra omega-6 fedtsyrer. Disse findes blandt andet i margarine, vindruekerneolie, solsikkeolie og majsolie.  

Der er andre fødevarer, som man godt kan spise, så længe man holder lidt igen. Dette inkluderer mættet fedt, som er fedt, der stammer fra dyr. Det vil altså sige ost, mælk og kød, som er okay, så længe det ikke optager for stor en del af din daglige kost. 

Antiinflammatorisk kost som livsstil

Hvis man gerne vil opleve de gode fordele ved at spise en antiinflammatorisk kost, er det vigtigt, at man får det inkorporeret i sit daglige liv. Man får helt klart de bedste resultater ved at holde sig til kosten hver dag. Det kan derfor hjælpe en del at tænke strategisk og planlægge fremad, så man ikke ender i en situation, hvor man bestiller en pizza, fordi man ikke har tiden eller overskuddet til madlavning.  

I stedet for at opbygge sin madlavning omkring kød, er det bedre at tage udgangspunkt i et fundament af antiinflammatoriske madvarer og bygge sine retter op omkring råvarer som fisk og kål, og så derefter tænke på, hvad der skal tilføjes. Alle råvarerne behøver ikke at være antiinflammatoriske, så længe man undgår inflammationsskabende mad.  

Det behøver altså ikke at være så svært, og man kan opleve fordelene ved sin nye kost i løbet af meget kort tid. Man kan derfor lige så godt komme i gang med det samme og tage hul på en ny og sund livsstil.

Mere viden...

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *