Sunde snacks

De fleste af os spiser tre større måltider om dagen. Imellem dem har vi ofte brug for lidt ekstra brændstof, og når den søde trang melder sig er det fristende at gribe ud efter chipsposen, chokoladebaren eller en portion is. I en sund og varieret kost skal der også være plads til den slags, men i det daglige kan du med fordel udskifte nogle af de usunde, hvor der typisk er tilsat store mængder fedt og sukker, med lækre, sunde snacks.

Her ser vi nærmere på en række sunde snacks, som du kan lave, når den lille sult melder sig.

Frisk frugt

Frisk frugt er uden tvivl en af de letteste sunde snacks at gå til, og med frugtens sødme får vi det energiboost, som vi ofte trænger til om formiddagen, når morgenmaden er lagt bag os og der stadig er nogle timer til frokost.

Sunde snacks med frisk frugt

  • Udskåret frugt, f.eks. æblebåde eller pærestykker med kanel eller peanutbutter
  • Æblechips af tynde skiver æble bagt i ovnen
  • Smoothie af f.eks. banan, jordbær, hindbær
  • Friske blåbær, hindbær, brombær, jordbær
  • Bananchips

Bananchips – sådan laver du sunde snacks af bananer

Til bananchips kan du med fordel anvende meget modne eller endda overmodne bananer. Overmodne bananer har mere sødme end ellers, og derfor egner de sig godt til denne søde, men dog alligevel sunde snack.
Skræl bananerne og skær dem i meget tynde skiver, gerne lidt på skrå. Læg dem på en bageplade med bagepapir og bag dem ca. en time, men hold øje med dem undervejs, så de ikke får for meget. Åbn evt. ovndøren lidt nu og da for at lukke damp ud, så bananchipsene bliver knasende sprøde.

Tørret frugt

Tørret frugt har vi ofte i skabet alligevel, og hvis du sørger for at have et lille lager af forskellige slags samt lidt nødder og krydderier kan du lynhurtigt lave nogle lækre sunde snacks til dig selv eller familien, når lækkersulten melder sig. Selv om der ikke er tilsat hverken fedt eller sukker betaler det sig at være opmærksom på ikke at overspise af denne sunde snack, da er i tørret frugt er naturligt frugtsukker og de dermed i princippet feder.

Sunde snacks af tørret frugt

  • Dadelkugler, f.eks. snickerskugler eller dadelkugler med smag af gulerodskage
  • Abrikoser, dadler eller figner dyppet halvt eller helt i hvid eller mørk chokolade
  • Jumborosiner vendt i kakaopulver (tip; spis dem med spisepinde eller en tandstik)

Grøntsager

De klassiske grøntsagsstænger er klassens duks inden for sunde snacks og tilmed nemme at gå til. Du kan bruge f.eks. agurk, gulerod eller bladselleri. De smager dejligt serveret med humus, peanutbutter eller urtedip. Du kan også prøve disse sunde snacks af grøntsager:

  • Edamamebønner – køb dem med med bælg og kog dem efter anvisningen, drys med flagesalt
  • Soltørrede tomater
  • Snacktang – kan købes som små ark i asiatiske fødevarebutikker
  • Grønkålschips

Sprøde grønkålschips

Brug frisk grønkål fra hele blade. Skål kålen godt og ryst den tør i et viskestykke eller lad den lufttørre. Skær den ud i grove stykker og læg dem i en skål. Hæld en sjat olivenolie ved og massér den ind i kålen. Bred nu kålen ud på en bageplade med bagepapir og drys med salt, gerne en god flagesalt. Bag dine grønkålschips i ovnen ved 170 grader i 10-15 minutter, til de er sprøde og lækre. Hold godt øje med dem til sidst, så de ikke får for meget. Grønkålschipsene kan også bruges som drys på suppe.
Grønkålschips har vundet stort indpas i danskerne snackskåle de senere år, og med deres sprøde og super tynde væsen er det absolut en af de bedre sunde snacks.

Nødder

Usaltede mandler og nødder er en god, sund snack at have i tasken, når du er på farten. Vær dog opmærksom på, at mandler og nødder indeholder en del fedt.

Andre sunde snacks og mellemmåltider

  • Riskiks med mayonnaise og skiver af hårdkogt æg, evt. toppet med friske spirer
  • Grødchips
  • Hytteost med friske bær, honning eller ristede nødder
  • Pindemadder med vandmelon, fetatern og evt. et basiliumblad
  • Ristede kikærter med chili eller spidskommen

En sund snack, der ligner og smager som en dessert, er chiagrød. Den er god, hvis man trænger til lidt godt efter aftensmaden, men er også skøn og meget mættende som morgengrød. Denne sunde snack startes op et halvt døgn, før man vil spise den. Den indeholder intet tilsat fedt eller sukker men derimod vitaminer og mineraler fra bær og gryn, protein fra skyr samt store mængder kalk, fibre, antioxidanter og omega-3 fra chiafrøene.

Opskrift på chiagrød, 2-3 personer

2 spsk. chiafrø
2 spsk. havre- eller ruggryn
2,5 dl. mandelmælk
6 store spsk. skyr
3 håndfulde frosne bær, f.eks. jordbær
1 knivspids vaniljepulver

Chiafrø, gryn, mandelmælk og vaniljepulver blandes sammen, står en times tid på køkkenbordet og omrøres, inden det dækkes til og sættes på køl. Bær sættes til optøning i køleskabet. Næste dag blendes de optøede bær (evt. med stavblender) og røres herefter sammen med skyr og chiablandingen.

Skriv en kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Scroll til toppen