Har du styr på din søvn?

Har du styr på din søvn?

Betydningen af en god nattesøvn overses ofte, selv af dem, der har en aktiv og sund livsstil med god kost og regelmæssig motion.

Vores helbred kan dog betragtes som en trebenet stol, hvor motion, kost og søvn udgør benene.

Mens mange mennesker er glade for at balancere på en tobenet stol, hvor søvn nedprioriteres, ville vi alle i virkeligheden være mere komfortable og afbalancerede med stolens alle tre ben.

Sammenhængen mellem søvn og helbred

Søvn styrker sindet, mens den gendanner og restituerer næsten ethvert system i kroppen.

Din søvnkvalitet og den mængde søvn du får i gennemsnit pr. nat, kan have stor indflydelse på mange sundhedsrisikofaktorer. At være kronisk søvnberøvet kan påvirke din immunfunktion, dit humør og blodsukker, og kan medføre en langt større risiko for hjertesygdomme og slagtilfælde.

Søvn påvirker endvidere forskellige aspekter af din hjernefunktion og er derfor afgørende. Dette inkluderer kognition, koncentration, produktivitet og ydeevne. Alle disse påvirkes af søvnmangel, og uden den nødvendige mængde, kan du ikke opnå optimal sundhed.

Men hvor meget søvn har vi i virkeligheden brug for?

Videnskabelig forskning gør det klart, at søvn er vigtig i alle aldre.

Mens 7-9 timers søvn om natten vurderes som ideel for raske voksne individer varierer den anbefalede mængde fra aldersgruppe til aldersgruppe.

Nyfødte og spædbørn anbefales mellem 12 og 17 timer, småbørn og børnehavebørn mellem 10 og 14, og som vi vokser gennem skoleårene falder mængden fra 11 til 9 timer.

Når vi når midt-60erne kan vi igen trappe ned på de anbefalede gennemsnitslige 8 timer per nat, og nøjes med 7 timer.

5 gode råd til at øge din søvnkvalitet

At etablere sunde søvnvaner kan hjælpe med at forbedre evnen til at falde i søvn og forblive i søvn gennem natten. Her er nogle tips til at øge kvaliteten af din søvn:  

Regulære sovetider

Udvikl en søvnrutine og hold dig til den. Målet er at komme ud af sengen om morgenen og gå i seng om natten omkring det samme tidspunkt hver dag.

Gør soveværelset indbydende  

Invester i den bedste madras, du har råd til, dæmp lysene, indstil termostaten til en ideel sovetemperatur, og gør soveværelset til et fristed, du føler dig afslappet i. At have et behageligt og indbydende soveværelse vil gøre sovetiden mere indbydende.

Afslappende aktiviteter inden sengetid

Forkæl dig med ting, der får dig til at slappe af i stedet for at stimulere dig i de sene aftentimer. Tag et varmt bad, drik en urtedrik, lyt til afslappende musik, eller læs en bog. Giv dig selv en pause fra sociale medier og vent med at besvare e-mails til dagen efter.

Hold dig fra stimulanser

Undgå brugen af teknologi, herunder computere og telefoner, mindst 60 minutter før sengetid. Disse udsender blåt lys der undertrykker søvnhormonet melatonin. Undgå også stimulanser såsom koffein, alkohol og store måltider med et højt fedtindhold særligt i aftentimerne.

Sluk for larmen

Reducer stressniveauet ved hjælp af mindfulness meditation teknikken, dybe vejrtrækninger, og andre afslapningsøvelser der kan berolige og hjælpe med at mindske larmen i dine tanker. Hvorfor ikke teste de ovenstående råd i aften og se, om du får en bedre nats søvn?

Find flere gode råd til, hvordan du får mest muligt ud af din søvn på Sovneksperterne.dk.

Mere viden...

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *