Yogaudstyr

Selvom yoga er en motionsform, der kan gøres uden eksklusivt, dyrt og forskelligartet udstyr, så bliver din praksis alligevel bedre, hvis du har lidt at støtte op med. Med det rette yogaudstyr er du således godt på vej mod indre og ydre velvære. Her finder du en oversigt over de vigtigste redskaber til din yogapraksis.

Yogamåtten – dit vigtigste stykke yogaudstyr

Dit vigtigste stykke yogaudstyr er uden tvivl din yogamåtte. Har du en måtte, er du i gang.

Millioner af yogier over hele verden bruger udelukkende en yogamåtte til deres praksis, og med den kan du udføre de fleste øvelser.

Yogamåttens funktion er at give dig et rent, skridsikkert og blødt underlag at lave dine yogaøvelser på. De mest almindelige yogamåtter er af skum eller gummi, men du kan også vælge en måtte af f.eks. jute.

Yogaudstyr som støtter og styrker dine yogastillinger

Med din måtte kan du lave de fleste af de gamle og velkendte yogaøvelser, men der findes forskellige andre typer af yogaudstyr, der kan hjælpe dig til at opnå endnu mere styrke, smidighed og velvære. Med redskaber som klods, pølle og bælte kan du understøtte dine kropsdele og komme endnu dybere ind i stillingerne.

Ud over yogamåtten er følgende blandt det mest almindelige yogaudstyr:

Klods

En klods kan du bruge til at understøtte arme og ben i dine yogastillinger, og du kan bygge konstruktioner sammen med andre typer yogaudstyr til dine liggende stillinger.

Du kan også bruge klodsen til at sidde på i lotusstilling, så bagdelen kommer højere op, du sidder mere rankt og stillingen føles mere behagelig. Klodsen er fremstillet af kork eller hårdt skum og har omtrent samme størrelse som en mursten.

Yogapude

En rund, fast yogapude kan være en stor hjælp for dig, når du sidder i lotusstillingen. Ligesom med klodsen hjælper den dig til en bedre siddestilling, da din krop ikke i samme grad har tendens til at falde sammen og du kan koncentrere dig om din praksis.

Yogabælte

I mange yogaklasser er bæltet blandt det fast benyttede yogaudstyr og det er et effektivt værktøj til at opnå endnu dybere stræk. Yogabæltet er typisk i kraftigt vævet stof.

Pølle

Yogapøllen bruges især til yogatyperne Restorative eller Yin, hvor man med yogaudstyr bygger konstruktioner op, som understøtter kroppen i afslappende og behagelige yogastillinger.

Pøllen kan også bruges til understøttelse af arme og ben i de mere krævende stillinger, ligesom den kan bruges til at sidde på i f.eks. Mudrapraksis.

Yogaudstyr til den erfarne yogi

Hvis du har dyrket yoga længe, har du måske stiftet bekendtskab med hovedstandsstolen.

Hovedstandsstolen kan du prøve, hvis det er svært for dig at lave hovedstand på din måtte. I stolen er du støttet og skal ikke på samme måde bruge din balance og styrke for at komme ind i stillingen.

Har du ikke prøvet hovedstandsstolen før, er det en god idé at have en person til at hjælpe dig med at komme ind og ud af stillingen, indtil du er helt fortrolig med stolen.

Andet yogaudstyr der kan gøre din yogapraksis endnu skønnere

Vi har nu set på de mere praktiske typer af yogaudstyr, men hvis du er på udkig efter remedier der kan gøre din yogaoplevelse endnu dejligere kan du overveje følgende:

Tæppe

Et tæppe kan du få brug for til f.eks. at rulle sammen og lægge under din ryg i visse yogastillinger, eller du kan lægge det sammen og bruge det til at understøtte din krop.

Har du ikke en yogapude kan du også bruge tæppet til at sidde på, så din bagdel bliver løftet og du sidder mere hensigtsmæssigt. Endelig kan du tage tæppet over dig, så du holder varmen, når du ligger i Shavasana – den afsluttende og regenererende position som afslutter alle yogaklasser.

Efter du måske har fået varmen af timens anstrengelser, kan du let komme til at fryse, når du efterfølgende ligger stille, og her bliver du glad for dit tæppe. Du vil få mest glæde af et relativt fastvævet tæppe, da du da bedre kan forme det og dermed også bruge det til andre øvelser.

Øjenpude

En øjenpude en et lille, men meget dejligt stykke yogaudstyr der kan gøre din yogaoplevelse endnu dejligere end den var i forvejen.

Når vi er trætte kan det være let for os at holde vores øjne lukkede, men andre gange føler vi at vi skal bruge kræfter på det. En øjenpude er en lille stofsæk, typisk med korn eller ris i, som giver tyngde på øjenområdet og dermed holder øjnene lukkede og lyset ude. En øjenpude giver dig mørke og ro, så du kan nyde de afslappende og regenererende stillinger endnu mere.

Mange øjenpuder fås med lavendel, som har en beroligende virkning på krop og sind.

Behageligt tøj

Man kan diskutere om tøj kan kaldes yogaudstyr, men til yoga er det vigtigt at du kan bevæge dig frit og du kan derfor med fordel tage løst, behageligt tøj på, når du skal dyrke yoga.

Flere lag på overkroppen er godt, så du kan tage af og på, afhængig af hvor varmt eller koldt du har det. Undgå tøj der på nogen måde strammer eller er uelastisk.

Er det nødvendigt med yogaudstyr?

Som nævnt indledningsvist er måtten det mest essentielle stykke yogaudstyr, og er du helt ny til yoga, kan du starte med at købe dig en god måtte.

Efterfølgende kan du supplere op hen ad vejen med f.eks. øjenpude og klods. Som du ser er der masser af yogaudstyr at vælge imellem.

Skriv en kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret.

Scroll til toppen