Romaskine

Hvis du er på udkig efter en effektiv træningsform, der er hurtig at komme i gang med, er en romaskine muligvis det, du leder efter. Maskinen, som du finder i stort set alle fitnesscentre, er god til både at træne mange af musklerne i kroppen og få pulsen højt op. Læs mere om romaskinen og find ud af, om den er det rette valg for dig og din træning.

Træning på romaskine 

En romaskine er en træningsmaskine, der simulerer det, at sidde i en robåd og ro med begge arme. Du bruger derfor både arme, ben, core, ryg og baller, da du skubber dig bagud med benene og trækker i håndtaget med armene. Desuden kommer pulsen godt op i tempo, og du får derfor også væsentligt forbedret din kondition. Du bliver dog ikke udfordret på din balance, som du ville, hvis du rent faktisk sad i en båd på vandet.  

Romaskinen er især et godt valg til at lave intervaltræning, da det er enormt nemt og hurtigt at skifte i tempo. Du kan desuden også skifte belastningen for at gøre det lettere eller tungere. På denne måde kan du presse dig selv mere og desuden undgå, at træningen bliver ensformig og kedelig. 

Romaskinen er et godt valg til vægttab på grund af de mange muskler, der sættes i gang, og som derfor også forhøjer din forbrænding på samme tid med, at du får pulsen op fra konditionsdelen af træningen. 

Fordele ved træning på romaskine  

Romaskinen har mange fordele at byde på. Som nævnt aktiverer den mange muskelgrupper, hvilket i sig selv er med til at øge pulsen udover at træne og styrke musklerne. Du kan desuden også presse dig selv med belastning og hastighed og derved opnå en yderst effektiv træning, hvor du både ser resultater i form af opbyggelse af muskler samt en forbedret kondition. Romaskinen tilbyder altså både styrke- og kredsløbstræning på én gang, hvilket kan gøre din træningstid kortere. Hvis du kun har 10-15 minutter til at træne, er romaskinen altså et rigtig godt valg. 

Netop fordi romaskinen både træner styrke og cardio, gør at den er med til at forbedre både din langtidsudholdenhed og korttidsudholdenhed. Du vil altså kunne mærke, at du bliver bedre til at lave mere langvarig træning, der kræver evnen til at holde energiniveauet stabilt. Du vil også mærke, at du bedre vil kunne lave kort og meget intensiv træning, hvor al energien bruges på kort tid for at yde så meget som muligt og så hurtigt som muligt. 

En anden fordel ved romaskinen er, at den faktisk er skånsom for kroppen. Mange træningsformer som for eksempel løbetræning kan hurtigt komme til at slide på led og sener. Det er dog vigtigt at have godt styr på teknik og form, når man bruger romaskine, da man ellers kan ende med at overbelaste sin krop – især ryggen – og få skader.  

Ulemper ved romaskine træning 

Selvom romaskinen på mange måder er et oplagt valg til at få en effektiv træning, er det måske ikke altid det rette valg. Det kommer blandt andet an på, hvad ens personlige træningsmål er. Hvis man har ambitioner om at øge sin muskelmasse i en høj grad, er romaskinen højst sandsynligt ikke det rette valg. Selvom der er styrketræning involveret i træningen på en romaskine, så er det ikke en vægtbærende træning, så den styrker kun knogler i et begrænset omfang. Du kommer altså ikke til at få enorme øgninger i muskelmassen. Hvis muskelmasse er dit største mål, vil det være bedre at gå efter styrketræning med tung vægt. Det er dog altid anbefalet, at man kombinerer både vægt- og konditionstræning. 

En anden ulempe ved romaskinen er, at den kræver, at man har styr på teknikken. Det er ikke lige så nemt at sætte sig på en romaskine og bare gå i gang, som det for eksempel er at løbe på et løbebånd. Det kræver derfor lidt mere øvelse, før man er godt i gang. Hvis man træner med den forkerte teknik, risikerer man, at man kommer til at overbelaste sin krop, hvilket kan lede til skader. Den forkerte teknik gør også, at man ikke får nær så meget ud af træningen og derfor ikke får udnyttet de fordele, der er ved romaskinen. 

Kom godt i gang med romaskinen

Hvis man vælger at træne på en romaskine, er det vigtigt at komme godt fra start. Man skal være villig til at bruge lidt tid på at få teknikken helt på plads, inden man begynder at presse sig selv for meget. Dette er både for at undgå skader, der kan ødelægge træningen, men også for at opnå den mest effektive træning og dermed hurtigere se resultater. Resultater er med til at booste motivationen, hvilket holder dig kørende og hjælper dig med at komme afsted til fitnesscentret hyppigt. Sæt dig derfor godt ind i, hvordan du skal bruge romaskinen.  

En fejl, mange begyndere laver på romaskinen, er, at de kommer til at bruge deres arme for meget. Det er vigtigt, at man husker at skubbe tilbage med benene og finde den rette balance mellem arme og ben. Det er en god idé at få en instruktør til at hjælpe en godt i gang, så man har den helt rette teknik fra start. 

Kom godt fra start ved at vide, hvordan man indstiller romaskinen, og hvordan man skal sidde. Sørg for at sætte belastningen på et passende niveau og start hellere med en for lav end en for høj belastning. Du kan altid ændre den løbende, når du er kommet godt i gang. Indstil desuden displayet alt efter, hvad der passer for dig. Vælg om du helst vil måle din træning i distance, watt eller kalorier. 

Sørg for at sidde lige på sædet, sæt fødderne på fodstøtterne og spænd remmen, så den sidder til uden at klemme din fod. Tag nu fat i håndtaget, bøj benene, læn dig fremad i hoften og stræk armene. Når du skubber tilbage, skal du strække benene næsten helt ud, dog uden at låse knæene. På samme tid retter du ryggen op og trækker armene tilbage, så håndtaget trækkes helt ind til din mave. Sørg for ikke at spænde i skuldre og ryg og undgå at bøje i håndleddene. Med denne teknik sikrer du dig, at du får allermest ud af din træning og på samme tid skåner din krop.

Mere viden...

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *